Rumeli Feneri
23:15

Rumeli Feneri

İstanbul’un Anadolu Yakası’ndaki 2 mil uzaklıkta bulunan kardeşi Anadolu Feneri’nden daha büyük ve yolları daha gidilebilir olan Rumeli Feneri, Garipçe Köyü’nün kuzeyinde 1,5 km uzaklığındadır. Yakınında bulunan Koç Üniversitesi öğrencilerinin uğrak yeri olan Rumeli Feneri’nde 2 adet balık restoranı bulunmaktadır.
Fiyatları çok uygun olan restoranlarda, Rumeli Feneri her ne kadar balıkçı kasabası olsa da, bir balıkçı kasabasından büyük beklentilerle güzel balık beklense de, ortalama lezzetteki balık bulabileceksiniz. Gitmeden önce beklentiyi yüksek tutmanıza pek gerek yok lezzet açısından. Diğer yerlere fiyat -  lezzet kıyası yapılınca en makul yerdir. Garipçe Köyü’ne uğrayanların buraya da uğramasını tavsiye ederim. İki güzide köye yarımşar gün ayırmanız güzel bir gün geçirmek için yeterlidir. Rumeli Feneri’ne toplu taşıma araçlarıyla gitmek isteyenler Hacıosman metro durağından kalkan Sarıyer’den geçen 150 numaralı İETT otobüsleriyle ulaşabilirler. Başka ulaşım seçeneğiniz yoktur. Rumeli Feneri'ne kendi araçlarıyla gidecek olanlar Sarıyer üzerinden tabelaları takip ederek, Acarlar’dan Rumeli Feneri yoluna saparak, tek şeritli orman yolundan ilerleyerek Koç Üniversitesi’ni geçtikten sonra yolu düz takip ederek Rumeli Feneri’ne ulaşabilirler. Yolda radar kontrolü yapılmaktadır. Yol boş olduğu için sürat yapmamanızı öneririm. Rumeli Feneri’ni Karadeniz’in serin sularının İstanbul Boğazı’na aktığı ilk yerdir. Kayalık olan sahilini Karadeniz’in hırçın dalgaları dövmektedir. Tavsiyem rüzgarlı bir havada sahile inip kayalarda patlayan dalgaların oluşturduğu damlaların üzerinize düşmenize izin vermenizdir. Büyük bir gemi barınağı vardır. Her ne kadar manzarayı biraz kapasa da köye otantik bir ortam görüntüsü vermektedir. Ayrıca birçok dizi ve film Karadeniz köyünde çekiliyormuş süsü vermek için burada çekilmiştir.
Resimde görünen sol tarafı Karadeniz, sağ tarafı İstanbul Boğazı olan kaya kesinlikle yürüyün. Asırlık çınar ağaçlarının bulunduğu Rumeli Feneri’nde Cenevizler’den kalmış bir kale de vardır. Maalesef ülkemizin güzel insanları tarihe gerektiği saygıyı duymadığından biraz bakımsızdır. Rumeli Feneri Kalesi’nin bulunduğu yerden denize girenler olsa da, çok tehlikeli bir denizi vardır. Her yıl birçok kişi maalesef boğularak hayatını kaybetmektedir. Balıkçılığın Rumeli Feneri halkının büyük kısmının geçim kaynağı olup, denizle iç içe olan bir yerde bu kadar boğulma vakalarının görülmesinin nedeni köye dışarıdan gelenlerdir. Fransızların inşa edip zamanında işlettiği Rumeli Feneri’nin ismini aldığı fenere çıkma şansınız yoktur. Fenerin altında türbe de bulunmaktadır. Fenere çıkamasanız da dibinden bile çok geniş görüş açısınız olacaktır. Fotoğraf makinenizin deklanşörünün çok çalışacağı Rumeli Feneri’nde, ilginç sokaklarını dolaşıp, güzel bir manzara karşısında, güzel bir balık keyfi sizin en fazla yarım gününüzü alacaktır. Gezi rotanıza bu güzel köyü de katmanızı tavsiye ederim.

10 yorum :

  1. Kesinlikle tavsiye ediyorum. Mutlaka gidilip görülmesi gereken bir yer. hem karadeniz hem de anadolu manzaralı bir balık ziyafeti de güzel gidiyor yanında...

    YanıtlaSil
  2. Karadenizle boğazın birleştiği harika bir balıkçı köyü

    YanıtlaSil
  3. Geçen hafta gittim Rumeli Feneri'ne. Doğası bozulmamış balıkçı köyü. Kasvetli havalarda bir başka güzel.

    YanıtlaSil
  4. Boğazın başlangıç yeri. Çok güzel manzarası var.

    YanıtlaSil
  5. Komşusu olan Garipçe Köyü'ne nazaran daha çok yerleşim yeri var burada. Yine de aynı sessiz ve sakin ortamı burada bulabilirsiniz. Kalesinin mimarisi harikadır.

    YanıtlaSil
  6. Şimdi gidiyorum. Bakalım nasilmis.

    YanıtlaSil
  7. Giriş ucretlimi acaba

    YanıtlaSil
  8. Bugün gittim çok güzel bir yer. ama çok acıki her taraf içki şişeleriyle dolu pislik götürüyor..

    YanıtlaSil
  9. Hoşlandıgım kişi beraber rumelifenerine gitmeyi davet etti bu yer ile ilgili güzel yorumlar aldım umarım güzel bir gün geçiririz.

    YanıtlaSil
  10. Oldukça güzel bir köy. Gerek ucuz balık ekmek seçenekleriyle gerekse de, manzarası ve doğallığı ile, gidibilecek güzel mekanlardan. Fakat, toplu taşıma ile ulaşım biraz sıkıntılı olmakta. Bu yüzden, eğer aracınız varsa mutlaka araçlarınız ile gitmenizde yarar var.

    YanıtlaSil

Gezilecek Yerler