Anıtkabir
20:52

Anıtkabir

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu Mustafa Kemal Atatürk’ün mezarının bulunduğu Anıtkabir, her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının ziyaret etmesi gereken yerlerden biridir.
Ankara'da bulunan yapı, Türk halkı haricinde diğer ülkelerden de çok sayıda turist alır. İnsanların dil din ayırmaksızın tüylerini diken diken eden bir yapıttır.  Mustafa Kemal Atatürk’ün özgürlüğe ve dünya barışındaki katkıları, sadece bizleri değil bütün dünyayı büyük ölçüde etkilemiştir. 
Anıtkabir’de Atatürk’ün mezarının yanında; Kurtuluş savaşı yıllarından kalan eşyaların sergilendiği müzeler vardır. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti’nin 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün naşı da burada bulunur. 
Dışarıdan görünüşte Eski Yunan Tapınakları gibi bir yapıyı andıran Anıtkabir’de  Çanakkale ve Kurtuluş savaşı yıllarının, hangi şartlar altında geçtiğini ve neler yaşandığını belgeleyen bir çok fotoğraf bulunmaktadır. Anıtkabir bulunduğu konum itibariyle Ankara’nın her yerinden rahatlıkla gözükür. 1953 yılında Etnografya Müzesi’nden getirilen ulu önderin naşının ilelebet kalacağı Anıtkabir Ankara’da olması sebebi ile ulaşımı da kolaydır. 
Ülkenin birçok şehrinden  uçak seferleri yapılmaktadır. Eskişehir’den hızlı tren ile Anıtkabir’e gidilebilir. Anıtkabir mimari özelliği ile de dikkat çekmektedir. 15 metrekarelik alana yayılmış Anıtkabir’in girişinde 24 aslan bulunur. Bu 24 aslan, 24 oğuz boyunu simgeler. Aslanlı yolun zemini mermerden yapılmıştır. Bu mermerlerin araların birkaç santimetre boşluklar bulunup, bu boşluklar çimlerle doldurulmuştur. Bunun nedeni Aslanlı Yol'da yürürken düşmemeniz için yere bakmanızı sağlamaktır. Böylece Ata'ya saygıdan dolayı yere bakarak Anıtkabir'e ulaşmanızdır.
Kapısından içeri adımızı attığınızda içinizi hüzün ve Ata’nın mezarını görme neşesi gibi farklı duyguların kapladığı yere 10 Kasım 2012 tarihinde günde 1,5 milyon kişinin ziyareti rekor kırmıştır. Farklı görüşte, görünüşte olsalar da aynı vatandaşlık tanımının altında bulunan çok çeşit insana rastlayabileceğiniz Anıtkabir’in gece ışıklandırılması harikadır. 
Mimarisinde daha pek çok ayrıntılar barındıran Anıtkabir, gidilip mutlaka görülerek, özellikle 10 Kasım 9:05 saati yaşanılmalıdır. Anıtkabir’de, her ziyaretçinin dilediğinde not etmek istediği ziyaret defterine sizde bir şeyler yazabilirsiniz.

2 yorum :

  1. Atamın rahat uyuduğu yer.

    YanıtlaSil
  2. Ankara'nın gidilesi yer yeri burasıdır. Daha da başka yeri yok sözde başkentin.

    YanıtlaSil

Gezilecek Yerler