Ölüdeniz
21:51

Ölüdeniz


Ölüdeniz Muğla’nın Fethiye ilçesinin koyunda denizden bağımsız bir gölü andırır. Ölüdeniz denilmesinin sebebi çok durgun ve dalgasız olmasıdır. 
Yamaç paraşütü sporuyla da adını duyurmuş olan Ölüdeniz’i bu nudenden dolayı, pek çok turist Fethiye Ölüdeniz’i tercih eder. Suyunda pek fazla canlı yaşamaz. Bunun sebebi suyunun aşırı tuzlu olmasıdır. Tuz oranı fazla olduğu için, yaranız varsa tercih etmemelisiniz. Bu yara tuz sayesinde iyice açılabilir. Bunun yanında Ölüdeniz’de dalış yapmak, yat turları ile değişik koyları gezmek oldukça meşhurdur. 

Plajı çakıldır. Kum bekleyenlerin hüsrana uğramaması gerekir. Ne olursa olsun görülmeye değer bir denizi vardır. Mavinin bütün tonlarını içinde barındıran bir denize sahiptir. Tekne turlarını da tercih ederek, görmediğiniz yerleri keşfedebilirsiniz. Ölüdeniz genelde İngiliz turistlerin göz bebeği olmuştur. Her yerinde çok fazla İngiliz turiste rastlanır. 

Bu durum beraberinde fiyatların biraz yükselmesini getirmiştir. Çevresindeki oteller biraz pahalı gelebilir. Fakat alternatif olarak çadır kurulabilir bir yerdir. Buna nazaran tekne turları pahalı değildir. Her türlü ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz, ufak dükkanları bulunur. Bu dükkanlardan istediğiniz gibi alışverişinizi yapabilirsiniz. 

Tatil yapmak için en elverişli ayları Haziran ve Eylül ayıdır. Hatta Ekim aylarında da hava elverdiğinde Ölüdeniz'de denize girebilirsiniz. Ağustos ayında çok sıcak olur. Eylül ayında şansınıza yağmur yağarsa, Ölüdeniz inanılmaz güzelliğe bürünür. Cennet köşesinde yeşillik alanlarda mevcuttur. Gece eğlenmek isteyenler için bar ve cafe tarzı yerler bulunur. Ölüdeniz her yaş gurubundan insanın tatil anlayışına cevap verir. 

Son zamanlarda denizinin kirlendiği gözlemlenmiştir. Bunun nedeni yat turlarına katılan insanların her türlü çöpünü denize bırakmalarıdır. İnsanlar gezip, eğlenebileceği, aynı zamanda kafa dinleyerek stres atabilecekleri yerleri, gözlerini kırpmadan bozmakta bir sakınca görmüyorlar.

Bu insanlık ayıbının önüne geçebilmek için her gidildiğinde çevremizdeki çöpleri kaldırarak kendimize göre doğal güzelliklerin korunmasında katkıda bulunabiliriz. Fethiye'ye gidenler bir diğer yazımıda bahsedilen Kelebekler Vadisi'ni ziyaret edebilirler.

3 yorum :

  1. Merhabalar,

    Muğla'nın Fethiye ilçe sınırları içinde kalan Ölüdeniz'in ismini duymayan yoktur. Ölüdeniz denince insanın aklına hemen denizin ölüsü olur mu diye gelmiyor değil hani. Burada deniz, ne kadar sessiz ve sakin ki, kendinine ölü sıfatını takmışlar.

    Gerçekten çok güzel görünüyor. Paylaşımınız için teşekkürlerimi sunarım. Blog sayfanızı ziyaret ettiğim de o gün memleketimizin hangi güzelliğini bloğunuza taşıdıysanız, emin olun kendimi orada hissediyorum. Bize bunu sağladığınız için size minnettarım.

    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
  2. "Suyunda fazla canlı yaşamaz. Bunun sebebi suyunun aşırı tuzlu olmasıdır. Tuz oranı fazla olduğu için, yaranız varsa tercih etmemelisiniz. Bu yara tuz sayesinde iyice açılabilir."
    Bu kadar senedir burada yaşıyorum ilk defa bu tarz bilgiler okudum.Yok böyle bir şey,Ölüdenizin içinde balıklar ve her tür deniz canlısı vardır,arıtma da var, yaralarınızla da her denize nasıl girebiliyorsanız o kadar girebilirsiniz.Lütfen araştırarak yazalım.
    İngilizler çoğunlukta ama Kumburnunda yazın ülkenin her tarafından gelen plakalar görebilirsiniz.


    YanıtlaSil
  3. Suyunda fazla canlı yaşamaz diyen arkaşımız galiba Fethiye'de hiç dalış yapmamış. Karadeniz, Marmara gibi denizlerimizden en az 10 kat daha fazla balık çeşitleri vardır.

    YanıtlaSil

Gezilecek Yerler