Selimiye Camii
23:29

Selimiye Camii



Mimar Sinan tarafından yaptırılan Selimiye Camii Edirne’ de bulunur. Mimar Sinan’ın ustalık eserim diye bahsettiği bu eseri 80 yaşında yaptırmıştır. 1568-1574 yılları arasında yapılmıştır. 
Bugüne kadar bozulmadan gelen yapısı ile ziyaretçilerin oldukça dikkatini çeker. Caminin en büyük özelliği büyük bir kubbe altına yapılmış olmasıdır. Mimar Sinan bu düşüncesini Selimiye Camii’sinde gerçekleştirmiştir. Kubbesinin yüksekliği 43,25, çapı da 31,25 metredir. Oldukça büyük bir alana yapılmıştır. İçerisinde bol miktarda çini işlemeciliğine rastlanır. Lale şekilleri de göze batar. 
Zamanında buranın sahibi bir kadın toprağını vermek istememiştir. Zor bir şekilde ikna edildikten sonra cami yapılmıştır. Cami yapılmadan evvel lale bahçesi olduğu için, caminin içinde laleler bulunur. Selimiye Camii’nin 999 penceresi vardır. Yapısında 8 tane fil ayağı bulunur. Bu fil ayakları yapının ayakta kalmasını sağlar. 12 şerefesi 12 padişaha armağan edilmiştir. Rivayete göre Selimiye Camii’nin yapımında deve kuşu yumurtası kullanıldığı söylenir. 
Yapının bu denli sağlam kalmasının sebebi buna bağlanır. Deve kuşu yumurtası örümceklenmeyi önleyerek, daha sağlam olmasını sağlar. Bu görkemli yapının benzerleri İstanbul’da yapılmıştır. Ankara'daki Kocatepe Camii yapılırken de  bu camiden esinlenilmiştir. Fakat hiç biri Selimiye Camii’nin yapısı kadar orijinal değildir. Selimiye Camii 40 km uzaktan görülür. O kadar görkemli inşa edilmiştir ki, gördüğünüzde kopmak istemezsiniz. UNESCO tarafından incelendikten sonra tam bir sanat eseri olduğu anlaşılmıştır. 
Bu yüzden dünya mirasları listesine alınmıştır. Camiyi incelemeye gelen bilim adamları tarafından şaşırtıcı sonuçlar görülmüştür. Şimdiki teknolojiyi o tarihlerde kullanan bir mimarın bilgeliğine herkes şaşırmıştır. Selimiye Camii’nin yapılışına ait birçok rivayet vardır. Ne olursa olsun bilinen o ki, muhakkak görülmesi gerekilen muhteşem bir yapıdır.

0 yorum :

Yorum Gönder

Gezilecek Yerler