Hasankeyf
22:27

Hasankeyf

Güneydoğu Anadolu turu yaptığınızda veya yolunuz oralara düştüğünde gezip görmeniz gereken yer olan Hasankeyf, Batman ili sınırlarında bulunmaktadır. Batman’a 37 km uzaklıkta olan Hasankeyf’e yaklaşık yarım saatte gelinir.
Dicle nehrinin ayırdığı kıyılarda kurulan Hasankeyf’in güzelliği daha adım atar atmaz sizi etkiler. Değişik tarihi dokusu ve insanlarının çok iyi olması nedeni ile daha görür görmez burayı çok seversiniz. Hasankeyf tarihte birçok medeniyetle buluşmuştur. Artuklular, İlhanlılar, Persler, Kürtler, Osmanlılar gibi devletlere ev sahipliği yapmıştır. Zamanla değişikliklere uğramış ve şuan ki haline ulaşmıştır. 
Hasankeyf’deki Roma köprüsü görülmeye değerdir. Adından da anlaşılacağı gibi Romalılar döneminde inşa edilmiştir. Hala kalıntıları görülmektedir. En tepeye doğru yol aldığınızda ne kadar eşsiz bir Mezopotamya uygarlığının içinde olduğunuzu anlarsınız. Mağara evler, en çok dikkat çeken yapılardan biridir. Bu evlerde hala yaşayan insanlar bulunur. Mağaralar tarihi nitelikte olduğu için turistlerin ilgisini çeker. Hasankeyf’in en büyük sorunlarından biri, buraya kurulmak istenen barajdır. 
Ilısu barajı burada kurularak, tarihin üzerini su kaplayarak elektrik elde edilmek istenmektedir. Eski tarihten bulgular verip, insanlığı gün yüzüne çıkaran bu eserler, barajla birlikte yok olup gidecektir. Projeler arasında 2015 yılında Ilısu barajının yapılacağı belirlenmiştir. Yaşayan halkı içten içe bu durumu istemektedir. Çünkü baraj yapıldığında devletten bir miktar para alacaklardır. Halkının ekonomik durumu iyi olmadığı için bu teklif onlara cazip gelmektedir. Halkın ekonomik sosyal hayatı zenginleştirilmiş olsaydı, belki onlarda canla başla bu durumun karşısında olacaklardı. 
Hasankeyf tarihinin sular altına gömülmesini engellemek için yapılan çalışmalara herkes destek olmalı. Unesco listesine girebilecek kadar güzel olan bu yerleşke, bakımsızlık ve ihmalkarlık nedeni ile kaybolmak üzere. Hala Hasankeyf’i görmemişseniz kısıtlı zamanınızda elinizi çabuk tutmanız gerekmekte. Tarihin suların içine gömülmesi an meselesi.

1 yorum :

Gezilecek Yerler