Yıldız Sarayı Müzesi
23:47

Yıldız Sarayı Müzesi

İstanbul’un saray ve köşkler bakımından en zengin ilçesi olan Beşiktaş’ta yer alan Yıldız Sarayı, ismini aldığı Yıldız semtinin tepesinde bulunmaktadır. Yıldız Korusu’yla da komşu olan Yıldız Sarayı’na buradan giriş bulunmamaktadır.
19. Yüzyılın başlarında yaptırılıp kullanıma geçen Yıldız Sarayı, Osmanlı Devleti’nin özellikle son dönemlerinde büyük hizmetler vermiştir. Dönemin padişahı 2. Abdülhamit, deniz kenarından biraz daha uzak olması sebebiyle, boğazdan gelecek olan tehditlerden korunmak amacıyla Dolmabahçe Sarayı’ndan buraya taşınmış, devleti buradan yönetmiştir. Tahttan indirildikten sonra Yıldız Sarayı yağmalanmıştır. Bahçesi Yıldız semtinin tepesinden deniz kenarına kadar uzanıp köprüyle Çırağan Sarayı’na bağlanmaktadır. 
Yıldız Teknik Üniversitesi ve Yıldız Camii’nin yanında bulunan Yıldız Sarayı’na gitmek için, Barbaros Bulvarını geçtikten sonra köprü sapağından önce sağdan dönmeniz gerekiyor. Saray önünde bulunan isparka aracınız park edebilirsiniz. Toplu taşımayla gelecekler Beşiktaş’tan iki durak yukarıda, Yıldız durağında inmeliler. Ortaköy’ tarafından gelecekler ise, Yıldız Parkı’ndan sonraki ilk bayırı çıkmaları gerekiyor. Giriş saatleri 09:00 – 19:00 arası olan Yıldız Sarayı Müzesi’nin giriş ücreti ise 8 liradır. 
Müze kartınızı gösterdiğiniz takdirde sarayı ücretsiz gezebileceksiniz. Yıldız Sarayı’nın tüm bölümlerini gezmeniz izinli olmasa da, müze sergi salonu, tiyatro ve Cihannüma Köşkü’nü gezme şansına sahip olacaksınız. Topkapı Sarayı gibi parça parça bölümlere ayrılmış olan yapı, Sevr anlaşmasının imzalandığı yer olarak da tarihe geçmiştir. Ayrıca Türkiye’de ilk sinema film gösterisi de burada yapılmıştır. Yıldız Sarayı’nın saat kulesi Yıldız Camii önünde bulunur. 
Müze olarak ziyarete 1994 yılında açılmıştır. Yıldız Sarayı Müzesi’nde saraydaki değerli cisimler ve 2. Abdülhamit’e ait fotoğraflar sergilenmektedir.  Son zamanlarda İstanbul’daki önemli tarihi yapılardan biri olan Yıldız Sarayı, zaman geçtikte bölümleri devletin çeşitli kurumlarına devredilerek küçülüyor. Tarihte büyük öneme sahip bu yapı görülmeye değerdir.

0 yorum :

Yorum Gönder

Gezilecek Yerler