Cumalıkızık Köyü
10:28

Cumalıkızık Köyü

Cumalıkızık Köyü Bursa şehir merkezine uzaklığı 15 kilometre olan tam anlamıyla Osmanlı mimarisini yansıtan bir yerleşim yeridir. Orhan Bey zamanında Bursa yöresi civarına Kızık boyu 7 köye ayrılmıştır. Bu köylerden biride Cumalıkızık Köyü’dür.  
Yıldırım Mahallesi’nde bulunan köyün tarihine bakıldığında 700 yıllık bir geçmişe sahip olduğu görülür. Eskiden çevredeki halk buraya Cuma namazı için gelirmiş. Gel zaman git zaman adı Cumalıkızık olarak kalmıştır. Kızık Boyu’nda aralarından en sağlam kalanı bu köy olmuştur. Cumalıkızık’ın evlerinin yapısı, renkleri ve farklılığı turistlerin çok dikkatini çeker. Köyün dar yollarında yürürken her adımda değişik yerler keşfedersiniz. 
Köy halkının insanları çok güler yüzlüdür ve cana yakındır.  Cumalıkızık Köyü’nün evlerinin yanı sıra dikkat çeken bir yanı da çok güzel köy kahvaltılarıdır. Kahvaltısını tıka basa doğal yiyeceklerden yapmak isteyen insanlar hafta sonlarında Cumalıkızık Köyü’nü ziyaret etmelidir. Cumalıkızık Köyü’nde alabalık tesisi de bulunmaktadır. Bu alabalık tesisi adını fazlasıyla duyurmuş bir yerdir. İnanılmaz güzel alabalıkları ile Cumalıkızık Köyü’nde karnınızı doyurabilirsiniz. 
İstanbul’daki Balat gibi sokaklarında fotoğrafçıların gezdiği köyde makinenizi elinize alarak dar sokaklarda ilerleyin ve köy sizi nereye çıkarırsa orayı takip edin. Bu yollar üzerinde size güler yüzlü tavırlarıyla poz verecek köylü kadınlar bulabilirsiniz. Köy halkı yaptıkları çeşitli reçellerden ve ekmeklerden ikram ederken çok cömert davranırlar. Cumalıkızık Köyü’nde konaklamak isterseniz pansiyonculuk işi ile uğraşan köylü halkından yardım alabilirsiniz. Zaten birçoğu evini pansiyon işletmeciliğine açmıştır. Cumalıkızık Köyü sadece Osmanlı mimarisi ve kahvaltısıyla değil, insanlarının güzelliği ve içtenliği ile de hatırlanabilecek bir yerdir. 
Uludağ eteklerinde kurulu olan Cumalıkızık Köyü’ne düzenlenen turlar ile ziyaret etmeniz daha eğlenceli olabilir. İstanbul’a yakın olması sebebiyle haftasonlarında buradan çokça turist gelmektedir. İstanbul’dan Cumalıkızık’a gitmek isteyenler Yenikapı’dan feribot kullanıp Mudanya’da indikten sonra aktarma yapabilirler. Ankara’dan Cumalıkızık’a gitmek için  5 saatlik yolculuk yapmanız gerekmektedir. Yeni yerler görmek isteyenler için keşfedilmeyi bekleyen bir yer olan Cumalıkızık Köyü, güzel bir alternatif.

0 yorum :

Yorum Gönder

Gezilecek Yerler