Sancaklar Camii
13:23

Sancaklar Camii

Alışıla gelmiş bol süslemeli ve gösterişli camilerden farklı olarak İstanbul’un Büyükçekmece semtinde sade bir temada inşa edilen Sancaklar Camii, ünlü Mimar Emre Arolat imzası taşıyor. Daha önce Zorlu Center AVM gibi büyük ve önemli projelerin mimarı olan Emre Arolat ilk kez bir ibadethane projesini gerçekleştirdi.
Singapur ve Barcelona’dan en iyi ibadethane ödülünü kazanan Sancaklar Camii projesi bu ödüllerin hakkını gerçekten veriyor. Kubbesi ve minaresi olmayan Sancaklar Camii, Sultan Ahmet Camii gibi görkemli bir yapı değil, aksine dışarıdan yerin altına inşa edilmiş gibi görünüyor. 

Bunun nedeni zeminde bulunan 6 metrelik kot farkı nedeniyle camiye girdiğinizde merdivenlerden aşağıya iniyorsunuz. Beton renginin egemen olduğu duvarlar loş ışıkla aydınlatılıyor. 
Böylece ibadet ederken dikkatiniz dağılmıyor. 600 kişinin aynı anda ibadet edebileceği yer olan Sancaklar Camii, cemaatin yoğun olduğu zaman arkada kalanların daha iyi sesi duyması ve cemaatle bütünleşmesi için basamaklarda namaz kılabiliyorlar. 

Basamaklar ise herkesin çıkabileceği yükseklikte. Kadınlar için ayrı bir bölüm bulunuyor. 
Bu bölüm erkeklerinkinden 1,5 metre yükseklikte ve ince bir örtüyle kapalı. Kadınlar ilk safta namaz kılabiliyorlar bu sayede. Dışarıdan ilk görünüşte camii olduğu algılanamayan yapı olan Sancaklar Camii, içerisine girdiğinizde dış Dünya’yla izole olduğunuzu size hissettiriyor. 

Camiinin halılarında desen bulunmuyor. Dikkatinizi dağıtabilecek her türlü öğelerden sakınılmış. Hira mağarası’ndan esinlenerek yapılan, yerin altında huzur bulabileceğiniz bir dini mekan olan Sancaklar Camii 2013 yılında Kurban Bayramı sonrasında kapılarını ziyaretçilere açtı.  
Büyükçekmece Toskana Vadisi’nde yer alan Sancaklar Camii’ye ulaşmak için özel araçlarınızı kullanmanız gerekiyor. TEM otoyolundan Edirne yönünden gidip, Hadımköy çıkışından çıkarak Fatih Üniversitesi yönünden buraya gidebilirsiniz. Zaman geçtikçe birçok kişinin ilgisini çekecek olan bu harika yapı bu kadar şehir dışında olmasaydı daha çok insanın ziyaretine uğrayacaktı. 

Büyük Çamlıca Tepesi’ne yapılması planlanan camiinin gösterişten yoksun olup örnek alınması gereken bir yapı. Sancaklar Camii, değişik tasarımlara ilgisi olan herkesin gitmesi gereken bir yer.

1 yorum :

  1. İstanbul'un bilmediğimiz yerlerini tanıyoruz sayenizde
    çok güzel ve bilgi verici bir blog
    tebrikler

    YanıtlaSil

Gezilecek Yerler