Safranbolu
21:44

Safranbolu

Karabük’ün en ünlü ili olan Safranbolu, adını safran çiçeğinden almaktadır. Popüler yer olmasının sebebi olan Safranbolu Evleri’nin güzelliğini tarif etmek kelimelere sığmaz. Tek tip ve çok katlı olan bu evler eski zamanlarda kullanıldıkları için haremlik ve selamlık gibi bölümleri bulunur. 

Safranbolu Evleri

Evlerin tavan işlemeleri görülmeye değerdir. Hemen hemen her evin bahçesinde ufak bir havuz bulunur. Bu evlere bakarak, içerisinde eskiden kimler yaşamıştır diye merak etmeden duramazsınız. Safranbolu Evleri, UNESCO tarafından koruma altına alınmıştır. Eşsiz yapıları nedeni ile bu ünvanı hak etmiştir. Eskişehir Odunpazarı Evleri ve CumalıkızıkKöyü gibi görülmeye değer yapılar barındırmaktadır. Buraya gittiğinizde Kaymakam Konağı’nı mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Safranbolu’da, Sokullu Mehmet Paşa Camii’nin bahçesinde yer alan saat mutlaka görülmelidir. Caminin bahçesinde güneş saati bulunur ve tarihi bir yapıdır.  Ziyaret etmeniz gereken yerler arasında Cinci Hamamı, İnce Kaya Su Kemeri, Mencilis Mağarası, Arasta Çarşısı, Asmazlar Konağı olmalıdır. Ayrıca Hıdırlık Tepesi’nden, Safranbolu’yu mutlaka izlemelisiniz. Fotoğraf makinenizi elinize aldığınızda çekeceğiniz her kare, çok benzersiz olacaktır.  

Hıdırlık Tepesi’nden Safranbolu Evleri’nin yapısı çok güzel gözükür. Safranbolu Evleri’nin bir özelliği de, evlerin yapılışları gereği birbirlerinin gün ışığını asla engellememesidir. Mimarileri o şekilde ayarlanmıştır. Hıdırlık Tepesi’nden Safranbolu’yu seyrederken çok güzel hisler yaşarsınız. Safranbolu’nun en meşhur yiyeceği lokumdur. Safranbolu lokumları satıcılar tarafından bedava ikram edilirler. İnsanlar sırf lokum alabilmek için Safranbolu’ya gidebilirler. 

Yurt dışından da her sene binlerce yabancı turist burayı ziyaret etmektedir. Japon turistlere burada rastlamak daha olasıdır. Safranbolu; yiyecekleri, cafeleri ve restoranları ile de isim yapmıştır. Çarşısında hediyelik eşya dükkanlarından satın alacaklarınızla buraya ait bir anıyla birlikte geri dönebilirsiniz. Kış aylarında Safranbolu değişik bir hayal dünyasında hissettirir kendinizi. Evler o kadar güzeldir ki, gerçek olduğuna inanamazsınız. Safranbolu’nun yaz ve kış mevsiminde de ayrı güzelliklerini mutlaka görmelisiniz.

4 yorum :

  1. Merhabalar.

    Bu güzel paylaşımınız için çok teşekkür ederim. UNESCO tarafından koruma altına alınan Safranbolu evlerinin değeri bilinmeli ve gereken ihtimam gösterilmelidir. Ne ülkeler var ki, turist çekmek için sonradan suni şekilde oluşturdukları yerleri bir tarih gibi kullanmaktadırlar. Oysa bizim ülkemizin buna hiç ihtiyacı yok. Her yöremizde olabildiğince medeniyet, kültür, sanat ve tarih fışkırmaktadır.

    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
  2. Türkiye'nin en gözde, kendine münhasır mimarisi ve dokusu olan bir şehir.

    YanıtlaSil

Gezilecek Yerler