Kilyos / Kumköy
12:06

Kilyos / Kumköy

 
Adını Rumca’da kum anlamında olan Kilya kelimesinden alan, Cumhuriyet döneminde Kumköy olarak değiştirilen Kilyos, Atatürk Havalimanı’na 50 km, İstanbul’a 30 km uzaklıkta bulunan Karadeniz kıyısında güzel bir yerleşme alanıdır.
Şehre biraz uzak olsa da ulaşım seçenekleri çok fazladır. Toplu taşıma araçlarıyla gelmek isteyenler, Hacıosman metro durağından kalkan Sarıyer’den geçen 151 numaralı İETT otobüsleriyle yada Sarıyer’den kalkan Kilyos minibüsleriyle gidebilirler. Sarıyer'e ulaşmak için Taksim'den hareket eden 25T otobüsüyle yada  Beşiktaş’tan kalkan minibüslerini, Hacıosman'a gidebilmek için aynı araçlarla birlikte Taksim - Hacıosman metrosunu da kullanabilirsiniz. Kilyos yaz aylarında şehrin büyük kısmını serinletmek için plajlarından faydalandırmaktadır. Bu plajlara örnek olarak Solar Beach, Kilyos Halk Plajı, Seanergy Beach, Burç Plajı verilebilir. Kilyos’un kuzey tarafında bulunan sahil şeridi boydan boya bakır kumlu plajlarla kaplıdır. Özel araçlarıyla gidecekler için 2 yol mevcuttur. 1. yol Sarıyer üzerinden tabelaları yönünü sürerek Kilyos'a gidebilirler. Diğer yolsa Büyükdere Caddesi üzerinden Sarıyer'e doğru giderken Hacıosman bayırına girmeden Bahçeköy Yolu’na saparak, Bahçeköy üzerinden Zekeriyaköy’e ordan da Kilyos’a gitmektir.

Sahip olduğu altın rengi kum taneleri nedeniyle eski Türk filmlerinde çöl sahnelerinin birçoğunun çekildiği yer olan Kilyos’un yaz aylarında tercih edilmesinin bir nedeni de  plajlarında her kesime hitap eden işletmeler bulunmasıdır. Zaten Kilyos bu nedenle turist çekmekte, kış aylarında yine kendiyle baş başa kalmaktadır. Sadece yaz aylarında değil, yılın her günü, her mevsimde gidilip, görülmesi gereken bir yerdir Kilyos. Buradaki plajların bazı noktalarında kum insanları kendine çektiğinden yaz aylarında haftada 1-2 kişi maalesef boğularak hayatlarını kaybetmektedir. 

Günübirlik gezmeyi sevmeyenler için her kesime uygun birkaç yıldıza sahip oteller ve pansiyonlar mevcuttur. Kilyos’ta alış veriş yapabileceğiniz küçük marketler dışında Bim’de bulunmaktadır. Köyde döner ve fast-food yiyebileceğiniz mekanlar da bulunmaktadır. Ortalama ücretlerle yiyecek ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz buralardan.

Kilyos’a yaz aylarında yüzmek için kış aylarında ise hırçın dalgaları kayalıklardan seyretmek ve plajın bakır kumlarında yürümek için gidilir genelde. Kışın gideceklere tavsiye olarak fotoğraf makinelerini yanlarında bulundurmalarını öneririm. Yazın haftasonlarında dönüş yollarını bilmeyenler için akşam eve dönüşler çiledir. 2-3 saat trafikte vakit geçirerek eve dönmek istemiyorsanız, Kilyos’tan hareket ettiğinizde Zekeriyaköy yolu üzerinden Bahçeköy’e, ordan da Hacıosman ve Büyükdere Caddesi’ne gitmenizi öneririm.

Kilyos
’a denize girmek için gidecekler için bahsetmek gerekirse, Kilyos Karadeniz kıyısında olduğundan dalgalar eksik olmamaktadır hiçbir zaman. Ben gidip kulaç atacağım, metrelerce yüzeceğim diyorsanız başka bir yere gidin. 

 
Denizi dalgalı olmasından dolayı açılmanıza izin verilmemektedir. Kilyos’un hırçın dalgalarından nasibini alan birçok gemi var. Bir örneğinin gövdesi Kilyos Plajı olarak da bilinen non-stop beach plajının girişinde deniz içerisinde bulunuyor. Bu ceset çevre kirliliğine neden olsa da yıllardır kendine mesken tuttu orayı ve gidecek gibi görünmüyor.

5 yorum :

  1. Ya iyi yüzme bilip kendilerine güvenenler gitmeli ya da bilmiyorlarsa sadece piknik için gitmeliler. Dalgalar felakete yol açmasın sonrasında

    YanıtlaSil
  2. Paylaşımlarınıza ekip olarak destek çıkıyoruz ve begenmeye Sürmeboru olarak devam edecek.

    YanıtlaSil
  3. burayı bilmiyorumda. kilyostaki solarbeach i tek geçerim indir

    YanıtlaSil
  4. elinize sağlık hocam, çok güzel derlemişsiniz.

    YanıtlaSil
  5. faydalı bir yazı olmuş elinize sağlık..

    YanıtlaSil

Gezilecek Yerler